Od czasu gdy człowiek zapanował nad chłodem i zaczął je wykorzystywać do przechowywania jedzenia, jego los uległ(o) poprawie. Produkty o krótkim terminie spożycia jak produkty mleczne czy mięso potrzebują właściwych warunków termicznych. Inaczej się przeterminowują. Aktualnie w każdym domu są lodówki czy chłodziarki. W dużej ilości pomieszczeniach(ń) instaluje się również klimatyzację. A to tylko niektóre z zastosowań chłodnictwa. W poniższym tekście spróbujemy przedstawić przeszłość i teraźniejszość systemów chłodzenia. Zapraszamy na przegląd urządzeń chłodniczych.
Chłodnictwo – początki i czasy aktualne
Wpływ warunków termicznych na długość przydatności żywności znany jest od od tysięcy lat. Ludzie pierwotni używali jaskinie do przechowywania swoich zdobyczy. Tam gdzie klimat był zimniejszy spiżarnią bywały dziury w ziemi. Lód z resztą po dziś dzień jest używany do różnych rozwiązań.
Gdzieniegdzie lód nie był powszechnie dostępny. To zainspirowało, początkiem XIX wieku, wynalazców do prac nad ułatwieniem dostępu do chłodu. Dzięki temu ludzie mogą ich używać wtedy kiedy potrzebują. Pierwotne urządzenia chłodnicze bazowały na zasadzie absorpcji. Dzięki wprowadzeniu(e) właściwego(j) czynnika do maszyny otrzymywało się substancję o niewysokiej temperaturze.
Przez lata zaczęto kreować nowe technologie chłodzące. Branża ta rozwinęła się w błyskawicznym tempie. Po latach okazało się, że część substancji wykorzystywanych w maszynach chłodzących jest szkodliwa dla zdrowia ludzkiego i atmosfery. Na szczęście dzisiejsze technologie pozwalają budować urządzenia neutralne dla klimatu.
Do czego wykorzystuje się chłodnictwo?
Chłodnictwo to bardzo szerokie zagadnienie. Nietaktem byłoby zawężanie jej tylko do gromadzenia żywności i utrzymywaniu jej w niskich warunkach termicznych. Oczywiście, że to pierwsze skojarzenie – przecież każdy posiada w domu lodówkę.
Natomiast jest to tylko kropla w morzu realnych funkcji chłodnictwa. Kiedy myślimy o przemysłowym, wielkoskalowym przechowywaniu produktów w grę wchodzą rozległe instalacje urządzeń chłodniczych. Utrzymanie ujemnej temperatury w chłodni stanowi duży wysiłek energetyczny, którym zarządzają dopasowane programy. Coraz więcej jest w tym informatyki.
Również ustawienie temperatur(ą)y wewnątrz wybranych pomieszczeń to domena chłodnictwa.
Ponownie – w przypadku pojedynczych budynków nie wydaje się to skomplikowane. Schody zaczynają się, gdy klimatyzacja ma obejmować duże budynki. Mowa tu o blokach mieszkalnych, biurowcach czy szpitalach. W środku takich budynków każde(y) mieszkanie żyje własnym życiem. Jedni potrzebują chłodu, inni ciepła. Wobec tego klimatyzacja musi być doprowadzona wszędzie, podobnie jak systemy sterujące. Wszystko konfiguruje się odgórnie, dając przy tym możliwość indywidualnego dostosowywania temperatury rezydentom wnętrz.
Ponadto chłodnictwo jest użyteczne w sektorach zajmujących się wysokimi technologiami. Często na danym etapie procesu twórczego konieczne jest schłodzenie danych elementów. Klimatyzacja jest ważnym ogniwem funkcjonowania serwerowni – obciążone zadaniami dyski szybko się grzeją – by prawidłowo działały potrzebują czynnika łagodzącego objawy nagrzania.
Dbanie o systemy(ów) chłodnicze(ych)
Wszystkie wykorzystywane przez nas urządzenia potrzebują konserwacji. To jak z nich korzystamy wpływa na długość działania sprzętu. W związku z tym warto dbanie o systemy chłodzące na bieżąco. Na rynku istnieje wielu specjalistów, którzy wykonują przegląd instalacji chłodniczych dla osób fizycznych i dla firm.
Podobnie jak przy samochodzie – regularny przegląd instalacji chłodniczych może nam pokazywać potencjalne usterki. Daje to szansę odpowiedniego reagowania. Przedłuża też czas efektywnej pracy systemów niezależnie od ich zastosowania.