Obecnie niełatwo sobie wyobrazić dowolną dziedzinę przemysłu spożywczego bez odpowiednich układów chłodniczych. Rezultat chłodniczy stosowany jest powszechnie – od gospodarstw domowych, aż do zaawansowanych procesów chłodniczych w przemyśle. To dzięki chłodniom oraz komorom chłodniczym sklepy są pełne zawsze świeżych produktów spożywczych. Ogromne hale produkcyjne trudniące się wytwarzaniem żywności potrzebują naprawdę dużo miejsca o odpowiedniej temperaturze, aby móc bezpiecznie produkować żywność. Rozwiązaniem jest w takiej sytuacji chłodnictwo przemysłowe, czyli dziedzina techniki zajmująca się wytwarzaniem i utrzymaniem odpowiedniej temperatury w określonych miejscach. Można uznać, że tego rodzaju maszyny działają w podobny sposób jak pompy ciepła. W jakich dokładnie dziedzinach przemysłu spożywczego układy chłodnicze są wymagane? Jak wyglądają urządzenia chłodnicze przeznaczone dla przemysłu?
Przetwórstwo mięsne – niezbędne układy chłodnicze
Przetwórstwo mięsne jest specyficznym rodzajem przemysłu spożywczego. Żeby móc wytworzyć produkty mięsne spełniające szereg norm, i równocześnie będące bezpieczne do spożycia przez człowieka, niezbędne są systemy fachowego, szybkiego chłodzenia, a także zamrażania. Mięso jest artykułem bardzo wrażliwym na zbyt wysokie temperatury powietrza, przez co może w bardzo krótkim czasie się zepsuć. Tego rodzaju produkcja składa się z kilku faz, gdzie każdy z nich zazwyczaj wymaga odmiennych temperatur. Z tego powodu zakłady produkujące mięso muszą posiadać zaawansowane technologie w zakresie chłodnictwa przemysłowego. Co więcej tego typu układy muszą być zrobione z dobrej jakości stali nierdzewnej, gdyż w tym przypadku niezwykle istotna jest higiena. Z pewnością każdy zakład przetwórstwa mięsnego musi zadbać o systematyczne przeglądy tego rodzaju urządzeń, żeby mieć pewność, że będą one sprawne i nie ulegną awarii w najmniej odpowiednim momencie.
Przemysł browarniczy – czy specjalne układy chłodnicze są niezbędne?
Podczas produkcji piwa niebagatelne znaczenie ma precyzyjna regulacja temperatury na każdym etapie jego tworzenia. Proces warzenia piwa wymaga bardzo precyzyjnej regulacji temperatury już w momencie szykowania brzeczki, ale również podczas fermentacji, i finalnego schładzania. Także w tej sytuacji duże znaczenie ma odpowiedniej jakości stal nierdzewna gwarantująca odpowiednie warunki higieniczne. Sporym zagrożeniem dla takich produktów jest bez wątpienia korozja. Także takie elementy jak zawory i filtry powinny być przystosowane do pracy z czynnikami chłodniczymi takimi jak amoniak i CO2. Kupując urządzenia chłodnicze należy zwrócić uwagę na ich niskie koszty eksploatacji i konserwacji. Trzeba pamiętać o regularnych przeglądach, które są niezwykle istotne.
Produkty mleczarskie – czemu specjalistyczne układy chłodnicze są tak ważne?
Współczesny przemysł mleczarski na pewno nie może się obyć bez nowoczesnych rozwiązań w zakresie schładzania żywności. Artykuły mleczarskie powinny mieć zapewnioną dobrą temperaturę, w innym przypadku mogą nie nadawać się do spożycia. Cały proces produkcji bazuje na utrzymaniu właściwej temperatury. Nie można zapominać, że tego rodzaju zakłady powinny dysponować systemami wytwarzającymi dobrze dopasowaną temperaturę zarówno dla mleka, serów, ale też lodów, które są szczególnie podatne na wzrost temperatur. Również w tym przypadku korozja może przyczynić się do kłopotów z zachowaniem odpowiedniego poziomu higieny, dlatego wszelkie urządzenia chłodnicze powinny być wykonane ze stali nierdzewnej.
Przemysł rybny – dobra jakość dzięki dopasowanej temperaturze
Wszelkie zakłady zajmujące się przetwórstwem rybnym powinny być wyposażone w dobrze działające systemy chłodnicze zapewniające najlepszą jakość produktów. Tego typu urządzenia muszą znaleźć się zarówno na statkach zajmujących się rybołówstwem, jak również w zakładach przemysłu rybnego. Nie można zapominać, że przede wszystkim środowisko morskie ma negatywny wpływ na tego typu systemy chłodnicze, dlatego bezwzględnie powinny być one wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Takie systemy muszą być również wyposażone w możliwość precyzyjnej regulacji temperatury ze względu na nadzwyczjną podatność owoców morza na jej wahania.