Jedzenie na wynos to bardzo dobre rozwiązanie, z którego od czasu do czasu korzystają niemal wszyscy. Dzięki rozwojowi transportu i usług teleinformatycznych, mamy możliwość zamawiania pożywienia z naszych ulubionych restauracji. Już po kilku chwilach zamówiony posiłek jest dowożony pod wskazany przez nas adres.
Aby jedzenie, które zamawiamy mogło być świeże i ciepłe restauratorzy pakują je do opakowań. Następnie opakowania są przetrzymywane w specjalnych termicznych torbach.
Co zrobić by jedzenie na wynos utrzymało świeżość?
Na wynos można obecnie zamawiać potrawy niemal z każdej kuchni świata. Przez wzgląd na różnorodność, również sposoby ich pakowania są różne. Inaczej to wygląda w przypadku dań płynnych, inaczej w przypadku różnego rodzaju fast-foodów, a jeszcze odmiennie jeśli mowa o daniach obiadowych. Właściciele lokali gastronomicznych wykazują się dużą zaradnością w dostosowywaniu się do okoliczności. Najczęściej do pakowania żywności wykorzystuje się opakowania papierowe w różnych kształtach. Plastikowe opakowania aktualnie to przeszłość.
Dla większości osób oczywista jest przewaga, którą mają opakowania papierowe nad plastikowymi. Mowa po pierwsze o ochronie środowiska.
Plastik rozkłada się powoli, negatywnie przy tymoddziałowując na otoczenie. Co innego papier, który dosyć szybko ulega biodegradacji. Zarówno plastik, jak i papier można poddawać wtórnemu użyciu, ale w przypadku papieru jest to dużo bardziej skuteczne i opłacalne rozwiązanie. Dlatego częstym wyborem są opakowania papierowe – przyjazne dla klimatu oraz funkcjonalne.
Wybór papierowych pudełek na produkty gastronomiczne to nie tylko świadoma decyzja właścicieli knajp.
Jest to również w pewnym stopniu przymus. Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej przemysł gastronomiczny jest zobligowany do odejścia od plastikowych opakowań, a także wszelkiego typu słomek, kubków czy mieszadełek. W obliczu takich zmian legislacyjnych jedyną rozsądną alternatywą zostają opakowania papierowe. Oczywiście rynek jak zawsze stają na wysokości zadania oferując szeroki wybór opakowań o różnym(ch) możliwościach.
Co proponują producenci opakowań papierowych?
Wytwórcy opakowań papierowych starają się by ich wyroby spełniały odpowiednie normy jakościowe wyznaczone przez prawodawców. Jedną z takich norm jest FSC. Produkty, które uzyskują certfikat FSC są nie tylko proekologiczne. Jest to również potwierdzenie, że przy ich powstawaniu nie poniosły szkody żadne zwierzęta czy ludzie. Normy FSC mają za zadanie wspierać prowadzenie przez firmy odpowiedzialnej działalności. Uzupełniają się one z nowymi wymogami UE.
Gospodarka to zespół elementów powiązanych z sobą. W związku z tym, jest potrzeba na producentów opakowań papierowych. Lokale gastronomiczne i producenci opakowań często zawiązują sojusze. Firmy produkujące opakowania papierowe bardzo sprawnie potrafią dostosowywać swój profil działalności do obyczajów rynków, jak również do prawnych niuansów.
Opakowania papierowe mają jeszcze jedną istotną właściwość – z łatwością można wykonać na nich nadruk z logiem knajpy. Dzięki temu wyglądają się ładnie dla oka.
Każdy z producentów opakowań powinien też zwracać uwagę na to by pojemniki były bezpieczne i trwałe. Muszą się sprawdzać w warunkach transportu. Powinny również być stabilne i hermetycznie przechowywać zapakowaną w nich żywność.